}
Selamat Datang Ke Blog Saya! Dah masuk tu, follow je la, ok? XD

♥Recent Posts♥

Sunday, 15 January 2012

Resepi : Pancake

Cara Membuat Pancake:

Bahan-bahan ( lebih kurang 8 biji )
·         115g Tepung Gandum
·         1 sudu kecil (5ml) Soda bikarbonat
·         1 sudu kecil (5ml) Krim tartar
·         25g Butter
·         1 biji Telur
·         150ml Susu Segar
·         1 sudu besar Gula
·         Secubit Garam
Cara-cara
1.    Campurkan tepung dan soda & krim tartar - kalau rajin ayaklah 
2.    
 Rub in butter sampai berderai macam serbuk roti - jgn di gaul terlalu lama nanti berketul macam doh. 
3.    
 Lubangkan tepung di tengah2 nya. Gaulkan telur (di pukul dulu sedikit) & susu. Gaul sebati. Lihat gambar adunan yg dah siap.
4.    
 Tuangkan sesenduk adunan ke atas kuali pancake yg panas & di lenser dgn sedikit minyak. Guna kuali pancake bersaiz 5 inci diameter, so semua pancake Along sama besar.
5.    
 Masak sehingga ada buih2 udara & tunggu sehingga buih2 tu pecah baru di terbalikkan.
6.    
Betapa gebu nya texture pancake ni. Hidangkan dgn sirap favourite anda - maple syrup, honey, butter atau icecream. Makan panas2 lagi best.
7.    
 Ini pulak blueberri syrup, my boys' favourite mkn dgn pancake & waffle.



Suka Entry Saya? Follow Jelah!

0 000 bagi wahida coklat:

Post a Comment

-Hai, bloggers!
-Sila tinggalkan komen anda..
-Jangan lupa follow!

♥Jum Melukis♥

Copyright@Semua Entry Kat Atas Ni Hak Milik NurulWahida