}
Selamat Datang Ke Blog Saya! Dah masuk tu, follow je la, ok? XD

♥Recent Posts♥

Friday, 27 January 2012

Davichi Ft T-ara - We Were In Love


This is one of my favourite song...

Davichi Ft T-ara - We Were In Love


Ape pendapat korang?
Best x?
:DD

Suka Entry Saya? Follow Jelah!

Thursday, 26 January 2012

GA : I Want Makeover Blog by Nanalee


Korang, korang!
Hari ni aku nak join satu contest nihhh..


Kalau korang nak join, tekan banner kat ats nih..
:D

SAYA TAG:

Annisaa' dan Adibah

Done :))

Suka Entry Saya? Follow Jelah!

Azab Kubur.. Nauzubillah!!


Photo ini adalah seorang pemuda berusia 18 tahun yang meninggal di salah satu rumah sakit di Oman, Timur Tengah. Mayat pemuda tersebut digali kembali dari kuburnya setelah 3 jam di makamkan yang di saksikan oleh ayahnya .azab kubur
Pemuda tersebut meninggal dirumah sakit dan setelah dimandikan lalu dimakamkan secara Islam hari itu juga. Tetapi setelah pemakaman, ayahnya merasa ragu atas diagnosa dokter dan menginginkan untuk diidentifikasi kembali penyebab kematiannya. Seluruh kerabat dan teman-temannya begitu terkejut saat mereka melihat kondisi mayat . Mayat tsb begitu berbeda dalam 3 jam. Dia berubah tampak keabu-abuan seperti orang yang sudah tua. Rambutnya yang semula hitam legam menjadi putih keperakan seluruhnya seolah seperti kehabisan darah.
azab kubur
Tampak jelas bekas siksaan dan pukulan yang amat keras dan dengan tulang-tulang kaki dan tangan yang hancur begitu juga ujung ujungnya sehingga menekan kebadannya. Seluruh badan dan mukanya memar. Matanya yang terbuka memperlihatkan ketakutan, kesakitan dan keputusasaan. Darah yang begitu jelas menandakan bahwa pemuda tersebut sedang mendapatkan siksaan yang amat berat. Pada akhirnya ayahnya mengakui bahwa anaknya ini sering melalaikan shalatnya. Sebagai penutup dari orang yang meninggal tersebut semuanya di tujukan kepada Ilmu Pengetahuan tentang Islam yang mana tidak dapat dipungkiri lagi keterangannya bahwa siksa kubur itu benar adanya seperti yang diperingatkan oleh ALLAH SWT dan Nabi Muhammad SAW.
azab kubur
Sebenarnya adanya azab kubur itu sesuatu yang sudah qath’i dan pasti sifatnya. Tidak perlu dipermasalahkan lagi. Dalam banyak ayat Al-Quran Al-Kariem dan juga tentunya hadits Rasulullah SAW, kita mendapatkan bahwa dalil yang jelas dan qath’i. Demikian juga Rasulullah SAW menyebut-nyebut azab kubur secara tegas, jelas dan terang.
A. Ayat-ayat Quran
Ayat Pertama Allah SWT telah berfirman di dalam Al-Quran Al-Kariem tentang adanya azab kubur. “Alangkah dahsyatnya sekiranya kamu melihat diwaktu orang-orang yang zalim berada dalam tekanan sakratul maut, sedang para malaikat memukul dengan tangannya, : “Keluarkanlah nyawamu” Di hari ini kamu dibalas dengan siksa yang sangat menghinakan, karena kamu selalu mengatakan terhadap Allah yang tidak benar dan kamu selalu menyombongkan diri terhadap ayat-ayatNya. (QS. Al-Anam : 93)
Ayat berikutnya adalah : “Nanti mereka akan Kami siksa dua kali kemudian mereka akan dikembalikan kepada azab yang besar.” (QS. At-Taubah : 101)
Di ayat ini teramat jelas bahwa Allah SWT menyiksa orang zalim itu dua kali, yaitu pada alam kubur dalam kematiannya yaitu setelah nyawa dicabut hingga menjelang hari kiamat. Dan berikutnya adalah siksaan setelah hari kiamat yaitu di neraka.
Demikian juga yang Allah SWT lakukan kepada Fir’aun yang zalim, sombong dan menjadikan dirinya tuhan selain Allah SWT. Allah SWT mengazabnya dua kali, yaitu di alam kuburnya dan di akhirat nanti. Di alam kuburnya dengan dinampakkan kepadanya neraka pada pagi dan petang. Ini merupakan siksaan sebelum dia benar-benar dijebloskan ke dalamnya dan terjadinya pada alam kuburnya.
Kepada mereka dinampakkan neraka pada pagi dan petang, dan pada hari terjadinya Kiamat. : “Masukkanlah Fir’aun dan kaumnya ke dalam azab yang sangat keras”. (QS. Al-Mu’min : 46)
Ayat ini lalu dikuatkan juga dengan ayat lainnya yang juga menyebutkan ada dua kali kematian, yaitu kematian dari hidup di dunia ini dan kematian setelah alam kubur. Mereka menjawab : “Ya Tuhan kami Engkau telah mematikan kami dua kali dan telah menghidupkan kami dua kali , lalu kami mengakui dosa-dosa kami. Maka adakah sesuatu jalan untuk keluar ?” (QS. Al-Mu’min : 11)
B. Dalil Hadits Shahih Selain ayat-ayat Al-Quran Al-Kariem,
hadits-hadits shahih pun secara jelas menyebutkan adanya azab qubur. Sehingga tidak mungkin bisa ditolak lagi kewajiban kita untuk meyakini keberadaan azab kubur itu, sebab bila sudah Al-Quran Al-Kariem dan hadits shahih yang menyatakannya, maka argumentasi apa lagi yang akan kita sampaikan ?
Dalam hadits yang pertama kami sampaikan tentang azab kubur ini, haditsnya masih amat kuat berhubungan dengan ayat Al-Quran Al-Kariem. Yaitu firman Allah SWT dalam Al-Quran Al-Kariem : Allah meneguhkan orang-orang yang beriman dengan ucapan yang teguh itu dalam kehidupan di dunia dan di akhirat; dan Allah menyesatkan orang-orang yang zalim dan memperbuat apa yang Dia kehendaki. (QS> Ibrahim : 27)
Sebuah lafaz dalam ayat di atas menyebutkan tentang : ucapan yang teguh yang dalam bahasa Al-Quran Al-Kariem disebut dengan “al-qouluts-tsabit”. Dijelaskan oleh Rasulullah SAW bahwa itu adalah tentang pertolongan Allah SWT ketika seseorang menghadapi azab kuburnya. Dari Al-Barra’ bin Azib dari Rasulullah SAW bahwa ketika seorang mukmin didudukkan di dalam kuburnya, didatangilah oleh malaikat, kemudian dia bersyahadat tiada tuhan kecuali Allah SWT dan bahwa Muhammad adalah Rasulullah SAW, maka itulah makna bahwa Allah meneguhkan orang-orang yang beriman dengan ucapan yang teguh . (HR. Bukhari kitab Janaiz Bab Maa Ja�a Fi azabil Qabri hn. 1280)
Ada sebuah doa yang dipanjatkan oleh beliau dan diriwayatkan dengan shahih dalam shahih Al-bukhari. Dari Aisyah ra bahwa Rasulullah SAW berdoa dalam shalat, “Ya Allah, aku berlindung kepadamu dari azab kubur” (HR. Bukhari kitab azan bab doa sebelum salam hn. 789)
Dalam kitab shahihnya itu, Al-Bukhari pun membuat satu bab khusus azab kubur. Dari Aisyah ra bahwa seorang wanita yahudi mendatanginya dan bercerita tentang azab kubur dan berkata, “Semoga Allah SWT melindungimu dari azab kubur”. Lalu Aisyah bertanya kepada Rasulullah SAW tentang keberadaan azab kubur itu. Rasulullah SAW menjawab, “Ya, azab kubur itu ada”. Aisyah ra berkata, “Aku tidak pernah melihat Rasulullah SAW melakukan shalat kecuali beliau berlindung kepada Allah SWT dari azab kubur”. (HR. Bukhari kitab Janaiz Bab Maa Ja’a Fi azabil Qabri hn. 1283)
Dalam kitab shahihnya itu juga , Al-Bukhari membuat satu bab khusus tentang berlindung kepada Allah SWT dari azab kubur.
Dari Musa bin ‘Uqbah berkata bahwa telah menceritakan kepada anak wanita Khalid bin Said bin Al-Ash ra bahwa dia telah mendengar Rasulullah SAW berlindung kepada Allah SWT dari azab kubur. (QS. (HR. Bukhari kitab Janaiz Bab At-Ta�awwuz min azabil Qabri hn. 1287)
Dari Aisyah ra bahwa beliau bertanya kepada Rasulullah SAW tentang apakah manusia diazab di dalam kubur, lalu Rasulullah SAW menjawab, “Aku berlindung kepada Allah SWT dari hal itu (azab kubur). (HR. Bukhari kitab jum’at bab berlindung kepada Allah SWT dari azab kubur ketika gerhana hn. 991, 996)
Kesimpulan : Umat Islam sejak masa Rasulullah SAW hingga hari ini telah berijma’ (bersepakat) bahwa azab kubur itu adalah sesuatu yang pasti adanya. Sehingga mereka yang mengingkarinya hanya dua kemungkinannya. Pertama, mereka kurang dalam dan luas dalam mempelajari ayat dan hadits. Kedua, mereka tahu ada dalil dan nash yang sharih tapi mengingkarinya. Lepas dari motivasinya masing-masing.
Semoga Allah SWT senantiasa membimbing dan merahmati kita.

Suka Entry Saya? Follow Jelah!

Tuesday, 24 January 2012

Waaa.. SAKIT!


Semalam aku and family aku pergi rumah pak su aku.. ade kenduri arwah nenek aku. Kat sana, mesti la ramai saudara-mara, kan? Kat sana, aku jumpe la sepupu aku and ramai lagi la!

Pastu, bile org dh xde, aku and haikal main badminton. Haikal ni asyik2 baling jauh dan tepi also smash ke bawah. Aku pun main la dgn faris plak. Waktu main dgn faris, ok la jugak..

Pastu, isyraf(anak paksu aku) tunjuk bakat die naik basikal tak pegang handle sambil membuat gaya2 yg lawak. (BAHAYA!)

Bile dah redup, aku sambung main badminton. Waktu aku nak ambil bulu tangkis, isyraf terlanggar aku (basikal). Die xdan nak brake.. GEDEBUM! Aku jatuh! Tapak tangan kanan and kiri aku luka. Lutut aku belah kanan cedera. And siku and pulak x teruk sgt.. AND dahi aku benjol kat tepi.. TERUK X?

Waaaaa.. aku menangis! Nasib baik maksu aku nurse.. Maksu aku letak ubat (minyak gamat) pastu bagi aku makan ubat tahan sakit.. Alhamdulillah, aku boleh tahan kesakitan tuh.. Nasib baik esok cuti.

And today, dah elok ckit luka aku. Esok(Rabu) nak sekolah! WAAAA.. X NAK PEGI SEKOLAH! Tapi, nnti nak perikse, nak wat cane? Terpaksa la pergi jugak.. T_T
So, ini je lah yang aku nak share. Doakan aku supaya luka aku sembuh cepat, ok? Muahhx!!

Suka Entry Saya? Follow Jelah!

Monday, 23 January 2012

Contest Blog Paling Kreatif








Hari ni aku nak join satu contest nihh..
CONTEST BLOG PALING KREATIF

Sebelum tu, nak tau hadiah die?
Hadiahnye ialah:
Pencil case daripada lynnamalina dan Ninano..
Nak tahu hadihnye mcm mane?
Tekan SINI je lah..
ataupun bace je terus..

Ni syarat2 nye:
  • Wajib ada blog dan mesti follow blog Lynnamalina dan Ninano *akan disemak
  • Warganegara Malaysia
  • Buat entry pasal contest ni . Malas boleh copy je
  • Blog mesti kemas dan kreatif (peluang lebih besar untuk menang)
  • Sekiranya penyertaan kurang daripada 5 orang akan dibatalkan :(
  • Tarikh tutup pada 14th February 2012
  • Jangan lupa tagkan sekurang-kurangnya 3 orang rakan anda dan mereka mesti tahu !
  • Terbuka kepada lelaki dan perempuan
  • Sebarang perubahan akan diumumkan kemudian .
  • Jangan lupa berikan link entry korang kat lynnamalina.
So, ape tunggu lagi? 
Jom join ramai2..

Saya tag:

Yeay! Dah siapp.. harap2 boleh mng..


Suka Entry Saya? Follow Jelah!

Friday, 20 January 2012

Running Man Datang Ke Malaysia? Biar Betul?!


Seperti tajuk diatas!
RUNNING MAN DATANG KE MALAYSIA?
Yahoo! Yahoo! Yahoo!

Tapi, of coz x dtg ke tempat2 yang tak best such as gerik, perak(tempat tinggal aku wey!)
Mestilah nak pegi KL, Penang and len2 lagi!

Boleh ke aku nak pergi?
Nak naik ape?
Ayah aku nak antar ke?
Pegi tempat jauh semata2 untuk RM?
Confem ayah aku x bagi.. T_T

 

NI gambar lama.. 
Joong Ki dah xde.. waaaaa... 
Kalau ade joong ki kan best!
Sape kat sini minat joong ki, angkat tangan!
Hehehe..

Dalam facebook, ade tulis, Running Man will come to Malaysia if this post get 10,000 likes..

Tapi, skang ni, dah 10,000 lebih dah kott..
Aiseyman..
Tapi, ade orang kate yang RM ni x berape nak femes kat KOREA!
Ye ke ni????
Sorry to say! RM ni femes ok!
Byk anugerah2 dapat kat dorang ni antaranya :

2010: 4th SBS Entertainment Awards (December 30)[184]

SBS Variety New Star Award - Song Joong-ki, Lee Gwang-su & Gary

Variety Special Award - Song Ji-hyo

Best TV Star Award - Kim Jong-kook

Netizen Most Popular Program - Running Man

SBS Program Of The Year Award: Running Man

Variety New Comer Award: Lee Kwang Soo

Best Entertainer Award: HaHa

Excellence Award: Kim Jong Kook & Song 
Ji Hyo

MBC's PD Choice Drama Award: song Ji Hyo

Daesang Award: Yoo Jae Suk

see ? sume nye banyak yang menang dekat dorang . nak kata dorang tak femes lagi ? meh nak bagi penumbuk!

Babai..

Suka Entry Saya? Follow Jelah!

Al-Fatihah To Izwan Pilus..

\

Semalam, aku baru dapat tahu yang Izwan Pilus meninggal..
Tapi, baru hari ni nak post.. T_T
Allahyarham telah menghembuskan nafas terakhir pada pukul kira-kira 6:15 petang semalam..

PETALING JAYA: Penyanyi Khairil Azam Pilus atau Aril memberitahu tidak dapat melupakan pesanan abangnya, Allahyarham Khairil Izwan Pilus, 33, supaya menjaga ibu dan ayah mereka.
Selain amanat itu, Izwan pernah memarahi Aril yang masih tidak tahu melipat baju kira-kira tiga minggu lalu itu.
“Semua ini berlaku dengan begitu pantas. Saya tak sangka abang (Izwan) pergi secepat ini. Masih terngiang-ngiang di telinga saya apabila dia memberi kata-kata akhir yang di sayangkan saya dan meminta saya untuk menjaga mak dan ayah.
“Malah tiga minggu sebelum meninggal, dia ada memarahi saya kerana tidak tahu melipat baju. Katanya; ‘kau ni bila nak pandai lipat baju’?Nak tunggu aku mati ke baru nak belajar?’,” katanya sebak.
Izwan meninggal dunia di Hospital Ampang, dekat sini kira-kira pukul 6.15 petang Jumaat, akibat terkena jangkitan kuman dalam darah dan virus kencing tikus yang serius.
Dalam pada itu, Aril dan abangnya itu turut merancang untuk menghasilkan sebuah single duet bersama, namun impian itu tidakkesampaian.
“Nampaknya impian kami untuk menyanyi berduet tidak tercapai dan saya pun tak pasti apa yang perlu dirancang selepas ini memandangkan abang dah tak ada,” ujarnya ringkas.
“Walaupun sedih dengan pemergiannya, saya reda dengan ketentuan Ilahi. Sekurang-kurangnya saya adalah orang yang terawal datang ke hospital untuk melihatnya buat kali terakhir.
“Memang perasaan saya sangat sedih kerana kami telah mengharungi pelbagai kenangan pahit dan manis bersama sejak berkenalan padapertandingan nyanyian Bintang RTM pada tahun 2004.
“Dia seorang yang begitu baik dan suka menyakat rakan-rakannya. Semoga rohnya dicucuri rahmat,” kata Farhan.
Pelakon dan penyampai radio Suria FM, Kencana Devi pula berkata, sehingga kini dia masih lagi tidak dapat menerima kehilangan Izwan kerana usia yang terlalu muda.
“Susah untuk saya terima tentang pemergiannya. Berdasarkan apa yangsaya tahu, Izwan seboleh-bolehnya tidak mahu menyakiti hati sesiapa dan kerana itu dia dikelilingi ramai teman hari ini,” ujarnya.
Selain Farhan dan Kencana, antara selebriti yang melawat Allahyarham di hospital ialah Farawahida, Zed Zaidi, Akim dan Hafiz (AF), Azza (Elite) dan Roslan Shah.
Izwan merupakan finalis Bintang RTM 2004 telah menghasilkan album “Erti Kasih” yang memuatkan lagu “Kembali Senyum”, sebuah lagu saduran yang dipetik daripada drama “Full House” dari Korea Selatan.
Dia juga aktif menjadi pengacara untuk beberapa program terbitan RTM.
Terdahulu jenazah Allahyarham yang di bawa pulang ke kampungnya pada Jumaat selamat dikebumikan kira-kira pukul 10.30 pagi Sabtu, di Tanah Perkuburan Islam Kampung Palembang Gubah, Jasin, Melaka.
Al-Fatihah:



Suka Entry Saya? Follow Jelah!

Aku Dan Mereka..


Hari ni gua nak share ckit ttg kawan-kawan bestfriends gua..

Mehh cini..

No.1: Amira
Dia ni lemah-lembut, sopan-santun, comel and len2 lagi..
Die ni pandai, baik hati..
Xde pape yang buruk ttg die..
Tapi, gua xde gambar die..

No.2: Adibah
Dia ni baik, garang ckit2..
Kalau ade org cari pasal dengan die, terimalah pukulannye yang tak begitu kuat sangat..
Pukulannye alahai..
Lemah-lembut..
aiseyman..
Laa,, nak tengok muke die?
Ni dia:

Comel tak? Sape yang ckp tak comel, gua bagi penumbuk kang!

No.3: Annisaa'
Susah kan eja nama die?
Tapi sebenarnye name die ni pendek jee...
Annisaa' Bt. Radzuan
Bukan mcm owang len..
Nur Ain Amira Fatihah bla bla bla..
She is kpop fan, same with me :)
her blog:
INI dan INI
Ni die:

 
sorry for the bad quality..

No.4: Sahira
Die pun lemah lembut gak..
Die pandai, selalu dapat no.2 dlm kelas..
Ni die:

gambar die dgn annisaa'

No.5: Hadhirah:
Die pandai dlm Matematik..
Die orang yang paling baik yang pernah aku jumpe..
Ni die:

Nape ni???

No.6: Nisa
Peramah dan baik hati orangnye..
comel tak terkata..
pandai main badminton.
Ni die:

Comel kann?

No.7: Dalili
Pandai.. jgn main-main..
tinggi gile.. nak sama tinggi dengan mak die..
Selalu dapat no.1..
susah nak lawan!
Ni die:


No.8: Hanum:
Comel orangya.. mcam orang cina.
Tak ckp aku but ckp kite..
"kite lapar la.. cepat la!"
huhuhuhu..
Ni die:


This is my top 8 bestfriend..
Sape bestfriends korang?
Boleh share di komen..
:)

Suka Entry Saya? Follow Jelah!

Wednesday, 18 January 2012

First Giveaway By Butik fiQ'Ra


Huhuhuhuhu...
Hari ni aku tetibe rajin nak blogwalking!
Pastu terjumpa satu contest ni:
TAJUK DIE?
Ha,, tengok di post tittle!

First Giveaway By Butik fiQ'Ra

Tu diaaa...


Kalau nak join tekan banner kat atas ni.

Wah! Sebelum tu, aku kene tag 3 rakan blogger nieyh..
aku tag iraa, fatihah dan syuhada

Yeay! Dah siapp..
Harap2 menang.. doakan, ok?

InsyaAllah..

:))

Suka Entry Saya? Follow Jelah!

Tuesday, 17 January 2012

Ya Allah, seronoknye!!


Yeay!! Yeay!! Yeay!!~~~

Nak tahu kenapa?

Kucing aku, COMEL dah beranak!
Lima ekor woo..

Ape warne kucing-kucing tu?
Haa,, ade 2 ekor warna putih oren,
1 ekor warna putih hitam
1 ekor warna putih, hitam, oren
1 ekor warna hitam..

Bile COMEL beranak?
Pukul 9:00 lebih pagi,
Tarikh: 18.1.2012 iaitu hari ni!

Jangan berfikiran negatif seperti di bawah:

Gedik tul la die ni, itu pun nak tulis.. ntah pape..

Jangan yeee...

Dulu, COMEL pernah beranak sekali time umur die 8 bulan..
mude x?
Selalunya, kucing beranak bila umur setahun lebih, kan?
Kucing aku ni special ckit..
And gatal ckitt...

Kat kedai aku, ade byk kucing jantan!
Tahu-tahulah kan, kucing aku kan comel!
Ikut tuan die jugak..

HEHEHEHEHHE...

Waktu first time die beranak, ayah aku letak die kat dalam bilik,
pastu die meow, meow tak henti2,
Ayah aku pun buka pintu..

Tiba2, aku nampak kat punggung die dah keluar kepala!!
Aihhh...

Ayah aku pun apa lagi, terus bawa masuk COMEL balik..

X boleh concentrate tengok tv sebab die meow kuat sangat..
Macam manusia la jugak..

Manusia apa la yang bile beranak tak menjerit, diam jee..

Itu bukan manusia yeeee...

hahahahaha,
hihihihihihihi,
huhuhuhuhu,

AMBOI, byk nyee hahihohunye..

Nama kucing-kucing BARU aku:

-?????
-????
-???
-??
-?

TAK TAHU LAGI... So, kalau ade idea, jgn lupe komen yee..
Berharap sgt..
>_<

So, harap-harap anak kucing BARU aku dapat membesar dengan sihat dan gemok..
Hohohohohohoho...

Bila aku tengok je anak die kat dalam k0tak,
COMEL buat derk, derk dan derk je...

:))

Jgn lupe bagi nama, ekkk!!!!!
PLEASEEEEE SANGAT!

:)

Babai, nak tengok anak kucing BARU aku..
BABAI!!

Suka Entry Saya? Follow Jelah!

my UPKK!!!


Tadi, baru jee dapat keputusan UPKK..
KEPUTUSAN UPKK!!!!!

Tahu x?
Mesti la tahu kan UPKK tu ape..

aku dapat 7A1B... T__T
Sape yang pernah dapat 8A, follow blog saya!!

Hehheehhehe...

So, ape perasaan aku?
Aku rasa sedih laa...
Sebab mak and ayah aku berharap sgt supaya aku dapat 8A.
Tapi, 7A jeee!!!!

Isk.. isk.. isk..
T__T

Korang dapat berapa dulu?
Teringin nak tahu :)
Bagitau di komen, ok!
Sebelum tu, tekan SINI

Suka Entry Saya? Follow Jelah!

Monday, 16 January 2012

30 Minit Ustaz Don BEST!!!!


Korang pernah tengok 30 Minit Ustaz Don?
Tak pernah?
Kesiannn...
Cite ni, nak kata ceramah tak juga..
macam, ustaz tu bagitau ttg agama la,
tapi ada jugak buat lawak!
kalau korang tengok, mungkin korang pun akan suke!

Cite ni hari isnin-khamis jam 10:00 malam..
Di TV AlHijrah..
Tengok, ok?
Kalau korang tengok, BAGUSS!!!

Hehehhee...


Ni dia ustaz don:


Suka Entry Saya? Follow Jelah!

Mana Satu Cute???


Hari ni korang perasan x ape yang berubah kat blog aku??
Nampak x?
Tak nampak?!
Ish.. ish.. ish..

Ini lah yang baru:

-header
-scroll bar

Dua tu jee..
Gedik sgt kenape?
>.<

Tujuan aku nak buat entry ni, aku nak tanya
mana satu lagi cantik?
header sekarang ni, ataupun header dulu!
Lupe header lama aku?
Ni dia:



Ni yang sekarang:




Apa pendapat korang?
Bagitau pendapat korang di komen yea! 
Muahhx...

:)))


Suka Entry Saya? Follow Jelah!

Sunday, 15 January 2012

Resepi : Puding Karamel

Cara Membuat Puding Karamel:

Bahan-bahan ( saiz:16 cm )
·         -400cc(400ml) susu segar/susu cair
·         -5 sudu besar gula halus
·         -3 biji telur- pada suhu bilik
·         -2 biji telur kuning-pada suhu bilik
·         -2-3 titik esen vanila
·         [ KARaMEL ]
·         -5 sudu besar gula
·        - 2 sudu besar air

Cara-cara
1.      -Sediakan karamel: Masukkan gula ke dalam periuk dengan 1 sudu besar air. Masak di atas api sederhana. Bila nampak sedikit perang, masukkan 1 sudu lagi air. Masaklah sehingga perang. Tuang ke dalam loyang. Ketepikan.
2.      -Masukkan telur dan kuning telur ke dalam mangkuk. Sambil dikacau masukkan gula sedikit demi sedikit. Kacau dengan perlahan sehingga sebati. Jangan biarkan berbuih.
3.      - Dalam periuk lain masukkan susu dan esen vanila. Panaskan sehingga 60 degree. Jangan sampai mendidih.
4.      -Dengan susu yang masih panas lagi, masukkan sikit demi sedikit susu ke dalam telur tadi. Kacau sehingga sebati. Tuang ke dalam loyang yang ada karamel tadi.
5.      -Tutupkan loyang dengan 2 lapis aluminium foil. Kukus dengan api sederhana selama 30 minit
6.      -Atau boleh juga dibakar di dalam oven. Tapi perlulah diletakkkan air suam ke dalam dulang pembakar.  -Bakar selama 40-45 minit pada suhu 150 degree.
7.       -Bila dah masak. Jangan buka aluminium foil. Biarkan 5 minit. Kemudian bolehlah dibuka.
8.       -Bila sejuk bolehlah disimpan dalam peti ais

Suka Entry Saya? Follow Jelah!

Resepi : Kek Batik Coklat


Cara Membuat Kek Batik Coklat:

Bahan-bahan ( 1 kg )
·         -200gm millo
·         -250gm butter
·         -3 sudu makan serbuk koko
·         -1 tin kecil susu pekat manis
·         -biskut meri secukupnya

Cara-cara
1.      -cairkan butter dalam kuali atas api yang kecil sekali
2.     -setelah cair masukkan susu,millo sedikit demi sedikit gaul sehingga milonya hancur
3.     -masukkan milo dan seterusnya koko. gaul tanpa henti sehingga halus dan xberketul lg
4.     -setelah pekat susun biskut meri lapis ngan coklat selapis demi selapis sehingga habis.
5.       -siap dan biarkan semalaman
6.       -potong dan siap dhidangkan
7.     -kalau nak cepat keras masukkan dalam aisbox dan bila keras potong dan hidangkan...

Suka Entry Saya? Follow Jelah!

Resepi : Spaghetti Bolognese

Cara Membuat Spaghetti Bolognese:

Bahan-bahan ( 6 orang )
·         500 gram spaghetti (sepeket)
·         500 gram daging lembu cincang
·         200 ml susu
·         1 labu bawang besar kuning – dicincang halus
·         1 ulas bawang putih – dicincang halus
·         1 tin sedang tomato puri
·         4-5 tomato segar ranum - didadu
·         1 batang carrot – didadu kecil
·         2 batang celery – didadu kecil
·         1 tin cendawan butang – dihiris (optional)
·         1 kiub stok daging lembu (optional)
·         1/2 sudu teh herba Oregano kering atau Italian Mixed Herbs
·         Sedikit garam dan gula secukup rasa
·         3 sudu besar minyak zaitun (kalau taknak beli boleh pakai minyak masak biasa)
·         2 sudu besar butter
·         Parutan keju parmesan – untuk menghidang
·         NOTA : Semua bahan bernota optional tidak ada dalam resipi asal authentic Italian Bolognese. Tapi boleh ditambah ikut citarasa.
·         NOTA : Resipi asal juga ada masuk 200ml red wine. Saya selalu gantikan dengan prune juice kalau ada bahan kat rumah. Tapi kalau tak ada I tak masukkan pun, ok juga rasanya, tak banyak beza.
Cara-cara
1.    Rebus 2 liter air dalam periuk besar, masukkan 2 sudu teh garam. Bila air mendidih baru masukkan spaghetti. Kacau sekali-sekala dan masukkan satu sudu teh minyak zaitun (atau minyak masak) agar pasta tak melekat. Bila pasta sudah lembut angkat dan toskan.
2.    Sos Bolognese : Gunakan periuk yang tinggi dan dalam. Panaskan minyak zaitun,masukkan butter dan kacau. Bila butter cair dan berbuih masukkan bawang besar dan bawang putih cincang. Jangan dibiar garing, cukup sekadar bawang layu.
3.    Masukkan daging cincang. Ketuk-ketuk daging biar semua hancur dan bentuk/saiznya seragam. Goreng hingga daging keperangan.
4.    Masukkan semua sayuran, goreng lagi hingga sayur-sayur lembut.
5.    Masukkan susu. Kuatkan api hingga susu mendidih, kacau selalu. Bila nampak semua susu telah diserap daging, masukkan tomato puri dan tomato segar. Guna tin tomato puri itu untuk sukat 2 tin air, tambah ke dalam kuah. Kacau sos sambil di tekan-tekan tomato yang nampak berbiji hingga hancur.
6.    Masukkan herba, kiub (jika guna), garam dan gula secukup rasa.
7.    NOTA : Jika guna kiub, bagi saya tak masuk garam pun takpe sebab dah masin. Gula cume perlu 1/4 sudu teh saja sebab susu telah memaniskan sos. Again, mesti dirasa dan timbang sendiri masam, manis dan masin sos.
8.    Biar mendidih lebih kurang 7 minit, kemudian perlahankan api paling kecil. Renihkan dengan periuk separa tertutup hingga sos pekat.
9.    Boleh hidang dengan parutan keju parmesan.
10.  NOTA : Orang Itali secara tradisi, merenih sos Bolognese sampai 4 jam! Kalau nak jimat gas, 2 jam pun dah cukup lama hehe. Saya cuma renih 1 jam kali ni, sos jadi pekat dan menyalut spaghetti dengan cantik sekali. Dan yang penting, rasanya authentic Italian!

Suka Entry Saya? Follow Jelah!

♥Jum Melukis♥

Copyright@Semua Entry Kat Atas Ni Hak Milik NurulWahida