}
Selamat Datang Ke Blog Saya! Dah masuk tu, follow je la, ok? XD

♥Recent Posts♥

Tuesday, 27 December 2011

AJAIB SUNGGUH!!

Assalamualaikum...

Cuba korang tengok tiga titik yang ada kat tengah2 tu 10 saat..
Pastu, korang tengok kat dinding rumah korang yang kosong.
Satu keajaiban akan berlaku..
Kalau dah nampak effect die, jgn lupe komen!


Dua tiga kucing berlari,
Nanti saya update lagi!
:)


Suka Entry Saya? Follow Jelah!

Wednesday, 21 December 2011

Girls' Day - Cupid


Hari ni aku nak share satu lagu kegemaran aku. Tajuknye Girls' Day - Cupid.
Nak tengok video? Tekan SINI 

I’m your cupid My boy I love you!
jjaritaejin gibuningeol
ireon neukkim cheoeumingeol
mabeobe geollin geot gata
neol bol ttaemyeon.

kongdakkongdak seolleneun mam
meoributeo balkkeutkkaji
niga neomu johajingeol
nado mollae

josimseureopge dagagallaeyo
Oh! I’m your sweety girl
nal anajwo
josimseureopge yaegihallaeyo
Oh! I’m your lovely girl
ni pume angin chae

Hello Hello you shiny boy!
kyupiteu hwasari
nae maeume kok deureowa
neoreul bomyeon nan tteollyeowa

Hello Hello you shiny boy!
dalkomhan useumi
nae maeume ssok deureowa
haru jongil nan tteollyeowa
You got my heart!

My love My love My love My boy x3
dugeundugeun gaseum tteollyeo ni eokkaee gidaeeo
Come on boy You’re my boy Love my boy
My love My love (My boy)

josimseureopge dagagallaeyo
Oh! I’m your sweety girl
nal anajwo
josimseureopge yaegihallaeyo
Oh! I’m your lovely girl
ni pume angin chae

Hello Hello you shiny boy!
kyupiteu hwasari
nae maeume kok deureowa
neoreul bomyeon nan tteollyeowa

Hello Hello you shiny boy!
dalkomhan useumi
nae maeume ssok deureowa
haru jongil nan tteollyeowa
You got my heart!

Shiny boy!
kyupiteu hwasari
nae maeume kok deureowa
neoreul bomyeon nan tteollyeowa
You got my heart!

My love My love My love My boy


TOODLES,


Suka Entry Saya? Follow Jelah!

MYNAME

Assalamualaikum..

Hari ni aku nak share ngan korang ttg korean boy band yg baru. Nama kumpulan tu ialah MYNAME. Nak tahu ttg mereka? Baca sini!

Nak dengar lagu mereka? Tekan SINI


SEYONG



Name : 김세용 (Kim Seyong)
Position : vocal, rap & lead dancer
Agency : H2 Media Entertainment
Birth : 1991. 11. 20
Education : Seoul Institute of the Arts
Height: 177cm
Weight : 59kg

INSOO



Name : 강인수 (Kang Insoo)
Position : lead vocal
Agency : H2 Media Entertainment
Birth : 1988. 03. 10
Education : Korea National Open University
Height : 178cm
Weight : 58kg

JUN.Q



Name : 강준규 (Kang Jungyu)
Position : vocal & rap
Agency : H2 Media Entertainment
Birth : 1993. 08. 09
Education : Seoul Institute of the Arts
Height : 180cm
Weight : 58kg

GUNWOO



Name : 이건우 (Lee GunWoo)
Position : Leader, lead vocal
Agency : H2 Media Entertainment
Birth : 1989. 01. 30
Education : Woosong University
Height : 181cm
Weight : 57kg

CHAEJIN



Name : 채진석 (Chae Jinseok)
Position : vocal, maknae
Agency : H2 Media Entertainment
Birth : 1995. 12. 26
Education : High school of Performing Arts Seoul
Heigh : 176cm
Weight : 56kg


Haa, dh tengok? Seyong tu saya punya, k? Jangan nak curi! :)


TOODLES,


Suka Entry Saya? Follow Jelah!

Kak Lyssa

Assalamualaikum...


Pelik tak? Pehal tetibe je ade gambar kak lyssa nieyh?

Sebenarnya hari ni aku nak share kat korang ttg Kak Lyssa. Aku ada baca 1 entry ni, sedihh sgt! Kesian kak Lyssa. Sabar ehh Kak Lyssa. Korang nak tau ke apa yang Kak Lyssa tulis, tekan SINI.. 
Korang berikan sokongan kepada Kak Lyssa.
:)
Baca tau!

TOODLES,
                                                                                                              


Suka Entry Saya? Follow Jelah!

Facebook

Assalamualaikum...


Hai, readers! Hari ni aku nak cite kat korang ttg facebook aku. Orang yang ada blog konfem ade facebook, kan? Aku sure. Mesti ada. Takkan takde. Aku kat sini cuma nak bagitau, aku nak korang tolong add aku dalam facebook. Aku perlukan more friends. Chewahh.. Mungkin kalau korang add, kawan aku boleh jadi beratus-ratus.. sekarang ni dah nak masuk 500. TIADA PAKSAAN. KALAU KORANG TAK NAK ADD PUN TAKPE! 

TOODLES,
                                                                                                                                     


Suka Entry Saya? Follow Jelah!

Tuesday, 20 December 2011

Blog Kena HACK!!!!!!

Hello, bloggers! Malam semalam blog aku kene hack dengan penjejak badai. Ish, mula2 aku bukak elok jee.. waktu tu aku nak buat new post.. bile tekan view post, tibe2 keluar.. gambar warna hitam dan tertulis. You been hacked by Pengembara Timur TD & Penjejak Badai TD.

Macam ni la rupanya bile aku bukak blog..

Aku sangat terkejut bila ada gambar tu.. Nak nangis pun ada.. Aku terus bagitau kakak aku.. Macam mana ni??? Pastu, aku pun bukak facebook page Pengembara Timur, Penjejak Badai & Secret Force Crew.  Akhirnya, aku bodek-bodek die.. Aku tulis.. "Secret Force Crew, kenapa awak hack saya? Saya nak balik blog saya.. pleasee..." Bile dah tulis kat wall Pengembara Timur, Penjejak Badai and Secret Force, ALHAMDULILLAH.. Blog aku dah kembali kepada asal cuma yang hilang ada la sikit2.. Baik juga penjejak badai dan sekutu2 die..  :)

But, hackers ni dah bagi pengajaran.. lain kali sign out.. kalau tak sign out kena hack!! Ini memberi pengajaran kepadaku.. Hehehehe...

TOODLES,


Suka Entry Saya? Follow Jelah!

Twitter

Hai, readers! Hari ni aku nak share twitter aku kt korang.. aku baru buat twitter tadi.. i'm new in twitter. so, faham-fahamlah.. followers pun 2 jee.. nak tambahkan lagi.. sesape yang ada twitter, please follow me.. tiada paksaan! :) my username: nurulwahida321 !



TOODLES,

Suka Entry Saya? Follow Jelah!

Lawak From UJANG :)

Holla, readers! Hari ni tak tahu nak post ape? Pastu, tetibe dapat idea nak tulis lawak-lawak from majalah UJANG! 


1. LAIN TANYA LAIN DIJAWAB


Kita tanya : "Ayah, saya ingat.. saya nak kawin la ayah."
Ayah jawab: "Apa lagi ayah nak kata... kalau anak ayah dah suruh ayah kawin, ayah sanggup demi anak ayah."


Kita tanya: "Haa Ali, Abu tu dapat 8A dalam periksa. Kamu dapat apa?
Ali jawab: "Periksa apanya ayah... tunggu la saya jadi doktor, baru la saya boleh periksa. Ayah ni pun..."


KISAH BOBOY


Boboy: Bapak! Bapak!
Ayah: Ada apa?
Boboy: Boboy ada benda nak cakap nihh..
Ayah: Cakap la.
Boboy: Pasal nama Boboy. Boleh tak kalau Boboy nak tukar nama?
Ayah: Nama Boboy kan kiut dah.
Boboy: Tapi ramai sangat orang pakai. Watak kartun pun banyak pakai nama Boboy.
Ayah: Boboy nak tukar nama apa?
Boboy: Baby..


GAMBAR


One day, Ali berada di dalam bas untuk ke bandar. Sambil tu, dia melihat gambar makwenya. Suddenly, gambar itu terjatuh di bawah kain seorang mak cik.
Ali: Mak cik, tolong angkat kain. Saya ingin mengambil gambar.
Mak Cik: Apa kamu kata?!
Tiba-tiba... PANG!!! Ali turun dari bas itu dengan muka yang bengang ditampar oleh mak cik itu di depan orang ramai yang berada di dalam bas itu.


Dahlah.. Aku malas nak tulis byk2.. hehehehe..


TOODLES,

Suka Entry Saya? Follow Jelah!

Monday, 19 December 2011

Adlin Aman Ramli dan Chef Wan Berperang!!

Hai, readers! Korang tahu x lagi ttg peperangan Adlin Aman Ramli dan Chef Wan? Bukan perang pistol tau.. perang mulut jee.. Adlin yang berang dengan kritikan Chef Wan pada episod minggu kelapan MLM baru-baru ini mengumumkan bahawa peperangan mereka akan berlangsung menerusi laman sosial Facebook di Fan Page masing-masing.
Anak kepada pelawak terkenal, Allahyarham AR Tompel itu membidas Chef Wan yang membawa kritikannya keluar dari pentas MLM sehingga ke Facebook dan beliau akan mempertahankan diri dengan pandangannya mengenai pengkritik MLM itu sebagai juri program tersebut.
“Guys, announcing ‘A NEW BATTLE FIELD via FB FAN PAGE between ADLIN AMAN RAMLIE and CHEF WAN’.
“It seems like Maharaja Lawak Mega Platform is too small for CHEF WAN to membebel and berleter tentang betapa bersalah dan buruknya tingkahlaku ADLIN sampai dia terbawak-bawak ke dalam cyber space ni menjelaskan betapa ‘rasional’nya dia dalam semua pengucapan dan tindakannya, i’m here to defend myself and share my tots to you all on what i think of Chef Wan as a jury!,” katanya di Fan Page Facebooknya. Juri MLM yang ditugaskan mengkritik persembahan tersebut, Datuk Siti Nurhaliza menyifatkan Adlin menggunakan ‘prop’ dengan baik namun gagal membuatnya ketawa dengan pengisian lawak jenaka yang dipersembahkan.
“Dari segi penggunaan prop tu saya puji..tapi dari segi lawak tu kurang la..takde la bang,” kata penyanyi diva negara itu.
Kemudian, mungkin mahu melahirkan rasa kecewanya terhadap persembahan Adlin, Chef Wan menyambung kritikan teruk terhadapnya dengan memberitahu Adlin hanya merapu dan meroyan di atas pentas tanpa lawak sebenar.
“Saya gelak tu bukan kerana lawak you tu, tapi gelak tu apa yang you merapu sangat..meroyan.
“That’s what I feel you know..I don’t know..merapu sangat..that makes me ketawa tau..ketawa bukan kerana lawak tu..tapi kerana merapu you tu,” kritik Chef Wan atau nama sebenarnya Datuk Redzuawan Ismail.
*Kritikan Chef Wan terhadap Adlin di Fan Page Facebooknya.


Berikut adalah di antara tulisan-tulisan Adlin yang menyerang Chef Wan yang diperoleh dari laman blog hiburan terkenal, Beautifulnara.com;




Bagaimanapun, Chef Wan yang terkenal dengan kritikan pedas dan leterannya termasuk kepada  anaknya Chef Riz, belum lagi membalas serangan terhadap Adlin di Fan Page miliknya.
TOODLES,

Suka Entry Saya? Follow Jelah!

Kematian Kim Jong Il (Pemimipin Korea Utara)

Korang kenal ke Kim Jong Il? Kepada yang tak minat Korea, mungkin tak tahu! Ataupun, yang suka Korea pun tak tahu, kan? Kan?? Beliau ialah pemimpin negara Korea Utara.. Diberitakan sebelumnya Pemimpin Korea Utara Kim Jong-Il meninggal dunia pada Sabtu (18/12/2011) dalam sebuah perjalanan dengan kereta api, kantor berita Reuters melaporkan, Isnin (19/12/2011). Pembawa acara televisi mengumumkan kematian Kim Jong-Il sambil berlinang air mata dan mengenakan busana serba hitam, hari ini. Diumumkan bahwa pemimpin berusia 69 tahun itu meninggal karena kelelahan fisik dan mental setelah bekerja terlalu keras untuk memberi "bimbingan di lapangan". Kematian Pemimpin besar Korea ini menjadi berita terhangat dunia sepanjang hari ini. T_T..  Tadi, kat berita pun ada ttg kematiannya secara mengejut.. Ramai gile orang korea utara menangis.. Kesian.. Alhamdulillah.. pemimpin negara kita masih lagi panjang umur.. :) 

Kalau korang jadi mereka, adakah korang akan menangis? ataupun korang akan cakap: "Alah.. buat apa nak nangis? anak dia kan ada? boleh ganti laa.." Itu tidak berhati perut namanya.. Beliau telah menabur bakti dengan bagus! :) Tapi, apa kurangnya pemimpin negara kita? Pemimpin negara kita pun tegas, baik hati, bertanggungjawab dan banyak lagi! 

Dahlah, itu je lah aku nak tulis.. kepada penduduk korea utara, tabahkanlah hatimu :)

TOODLES,



Suka Entry Saya? Follow Jelah!

Nazmi Faiz Dicaci Maki




Nazmi Faiz Dicaci Maki.. Itu tajuk post aku kali ni.. Korang kenal Nazmi Faiz? Mesti la kenal, kan? Tambah-tambah lagi orang yg suke tengok bola. Ya, Nazmi Faiz ialah pemain bola sepak Malaysia. Berumur 17 tahun.. Muda lagi tuu.. Aku dah lama tahu ttg cerita ni tapi baru nak bagitau :) Dia telah dicaci maki oleh seorang blogger dari laman blognya.. orang tu melepaskan kata2 kasar dan tidak sopan kepadanya.. Nak tengok? Ni dia:


nazmi faiz dikutuk


Kat situ, kita nampak sangat yang orang tu maki hamun nazmi kaw-kaw punya.. Bukannya nak bagi semangat! Bagi kurang semangat lagi adalah! It's okay, nazmi..


TOODLES,
MyEm0.Com

Suka Entry Saya? Follow Jelah!

Sunday, 18 December 2011

Jangan la masuk lagi, ular oii!

Ular.. itulah yang aku nak cakap hari ni.. Korang takut ular? Mesti takut.. Bila jumpa je ular dlm rumah.. mesti korang akan menjerit punya kuat.. "Maakkk!!! Ular!!!!!!!!!!!!" ha.. mungkin korang akan jerit macam tu.. Ataupun bile nak bagitau ibu bapa pun teragap-agap.. "Abah.. ad..ad..ade.. ul..ular.. ade ular!" mungkin macam tu, jugak? Bile dengar je ular, korang akan rasa TAKUT! GELI! Kan? Kan? 

Itulah yang terjadi kat aku.. Rumah aku ni selalu sgt ular masuk.. Tak tahu la ade ape kt umah aku ni? ade katak ke? kucing ade la.. Kang tak pasal2 kucing aku cakar kau, ULAR!! First time, ular masuk waktu tahun lepas kot.. Mak aku nak start enjin kereta nak pergi pekan.. tiba-tiba... "BANG!! ULAR, BANG!!" Ha, macam tu la mak aku jerit.. Ayah aku punya la terkejut. Pastu semua orang keluar.. Nasib baik rumah aku tu rumah kedai.. and asing dari tempat lain.. Dahlah, masu tu kedai dh tutup.. tinggal keluarga aku jee.. Kalau ade pekerja2 lelaki kat kedai kitorang tu ade lagi, boleh la tolong.. Ni ayah aku and abang aku jelah yang tangkap.. Punya la susah tangkap.. Warna ape? Haa,, ular tu warna kuning!

2nd time pulak masa mak aku nak ambil baju yang nak dibasuh kt dalam bakul. Mak aku ambil satu2.. tibe-tibe.. "ULARR!!!" sekali lagi mak aku menjerit.. Nasib tak baik mak aku.. dah 2 kali kena.. Nasib baik masa tu kedai buka! Ada la pekerja2 lelaki tolong.. Semua masuk kat dalam rumah.. nak tolong.. Waktu mak aku jeri, aku tengah main batu seremban.. dah 98.. 2 lagi.. bile dah nak 100, mak aku jerit ular! terkejut aku dibuatnya! Warna pe? Sekarang ni warna hitam lak!

3rd time tak dahsyat sgt.. sebab aku je yang nampak.. Masa tu aku main kat luar.. tiba2 aku nampak ular.. kaku.. terdiam.. macam tu la reaksi aku.. Aku berlari masuk ke dalam rumah. Aku bagitau ayah aku dengan teragap-agap.. Bile ayah aku cari balik ular tu, hilang? tak tahu pergi mana?

4th time waktu aku nak bagi makan Ciko. Mak Coki tu dah byk mkn. So, aku and mak aku pun suruh die keluar.. Bile die dah keluar, aku and mak aku tengok kt tingkap.. Tiba- tiba, tepi mak Ciko ade ular!!!!!!!!! Hai, ular lagi! Aku and mak aku terus cari ayah aku.. Ayah aku cari lagi mana ular tu pergi? Xde juga.. Hmmm...

5th time waktu aku tidur.. Abang aku tgh surfing internet.. Aku ni tengah tidur nyenyak atas katil.. Abg aku terdengar bunyi ular.. Tengok tepi meja komputer.. Ade ular kuning! Semua masuk rumah.. and tangkap!

Dan itulah cerita aku hari ni.. penat tangan nak tulis sampai kali ke 6.. Bye.. Kepada anda semua, kena berhati-hati tau!

TOODLES,
MyEm0.Com





Suka Entry Saya? Follow Jelah!

RM1,000,000 Money Drop

Hai, readers! Korang tengok x moneydrop? Mesti tengok, kan? Aku pun tengok! Tadi aku  main moneydrop at SINI.. Memang best giler. Dalam tv, kalau kite fikir kite yg main, mesti tak berdebar2.. tapi bile aku main kat internet, memang berdebar-debar gile laa.. 


Susah, ke? Mesti la susah.. Nak cari kt google comfom lama.. Habis la masa nanti.. Tadi, aku main, mula2 no. 2 ribu lebih. Pastu seribu lebih pastu 645 pastu turun balik 1065! Aiyaa, susah dong.. 


Nanti, kalau korang nak rasa sendiri debarannye, korang main la sendiri. Main pada hari SABTU - AHAD JAM 10:00 malam.. Tapi, korang kene buka sebelum pukul 10.. kalau selepas pukul 10 susah laa, k? 


So, sama-sama la kite main minggu depan! All the best! 


TOODLES,
MyEm0.Com





Suka Entry Saya? Follow Jelah!

Wonder Girls - Be My Baby

Wonder Girls - Be My Baby



Watching gyesok barabomyeo nan

Waiting niga dagaogimaneul barae



Eoseo naege wa nal deryeoga jebal

Dreaming ni mamdo na gatgireul
Praying gaseum joimyeo nan gidohae
Jeo haneure ireoke du soneul moaseo
Ireon jeogi eomneunde naegaseumi dugeundugeun dugeundaego



Myeot beon bon jeok eomneunde ni moseubi jakku kkume nawa

Chabunharyeo haneunde niga tto nae apeman natanamyeon
Saranghandago malhaebeoril geotman gata



Please be my baby, Please be my baby

Neoman saenggakhamyeon michigesseo
Niga neomuneomu gatgo sipeoseo u
Make me your lady, Make me your lady



Naui sarangeul neoege julge

Jeoldae huhoehaji anke haejulge No



Crazy naega michyeonneunji wae

Lately haru jongil nan mwol hadeunji
Neoui sajini meorissoge bakhyeosseo
Perfect modeun ge wanbyeokhae
Terrific geotgwa sok modu da eojjeom neoneun
Mojaraneun ge hanado eomneun geonji
[ Lyrics from: http://www.lyricsmode.com/lyrics/w/wonder_girls/be_my_baby.html ]
Chabunharyeo haneunde niga tto nae apeman natanamyeon
Saranghandago malhaebeoril geotman gata



Please be my baby, Please be my baby

Neoman saenggakhamyeon michigesseo
Niga neomuneomu gatgo sipeoseo u
Make me your lady, Make me your lady
Naui sarangeul neoege julge
Jeoldae huhoehaji anke haejulge No



Ja deo isang ije mangseoriji ma

Nae mareul uisimhaji ma
Nae mareul mitgo nareul ttarawa



Nan ni insaengui majimak

Yeojaga doego neon nae majimak
Namjaga doel georan geol aljiman



Neon ajik molla wae nolla ja eoseo ppalli nareul golla

Mal hal pillyodo eobseo geunyang
Nae maldaero jal hal saenggangman hamyeon dwae
Geureoni ni ape nal jal bogo pandaneul hae bwa
Eottae 88 naido ttak maja modu da maja



Please be my baby, Please be my baby

Neoman saenggakhamyeon michigesseo
Niga neomuneomu gatgo sipeoseo u
Make me your lady, Make me your lady
Naui sarangeul neoege julge
Jeoldae huhoehaji anke haejulge No

TOODLES,
MyEm0.Com




Suka Entry Saya? Follow Jelah!

Maggi

Assalamualaikum, bloggers! 

Hari ni aku nak cite yang aku suke sgt makan maggi.. kalau setahun makan maggi pun xpe.. hehehe.. korang sanggup ke makan maggi selama setahun? x, kan? Tadi, baru je makan maggi asli.. my favourite maggie is maggi sedaap.. perisa soto & perisa ayam bawang.. sedaap sangat! yelah, nama pun maggi sedaap, kan? xkan x sedap? 

Tapi, kalau 3 hari berturut-turut aku makan maggi, mak aku akan marah aku. "Hai, makan maggi lagi? Hari-hari makan maggi.. X jemu, ke? Maggi ni bukannye elok sangat! Dah, kalau esok makan maggi lagi, mak tak mau beli maggi dah!" Haa.. itulah yang dikatakan oleh mak aku :)

Tapi, apa yang mak aku cakap tu memang betul.. Memang maggi ni tak elok sgt! 

Sebelum mngetahui kesan memakan mee segera,kita seharusnye tahu ape kandungan yg terdapat pada sebungkus mee segera.Kotak di bawah adalah contoh( kotak seperti ini biasanya ditulis di bahagian belakang bungkusan mee segera):

Maklumat pemakanan untuk saiz hidangan : 100 g (3.5 oz)
  • Tenaga 1,895 kJ (453 kcal)
  • karbohidrat 65 g
  • Serat 2.4 g
  • lemak 17 g saturated 7.6 g monounsaturated 6.5 g
  • Protein 9 g
  • Thiamine (Vit. B1) 0.7 mg (54%)
  • Riboflavin (Vit. B2) 0.4 mg (27%)
  • Niacin (Vit. B3) 5.4 mg (36%)
  • Folate (Vit. B9) 147 μg (37%)
  • Iron 4.3 mg (34%)
  • Potassium 120 mg (3%)
  • Sodium 1160 mg (50%)
*satu saiz hidangan:80 g
*peratus adalah berdasarkan US recommendation untuk dewasa

Ulasan berdasarkan maklumat pemakanan di atas:

  • Karbohidrat yg tinggi,rendah di dalam serat,vitamin dan mineral dan jumlah lemak tepu dan trans lemak yg tinggi.


Sebungkus mee segera tidak menepati nutrisi yg diperlukan oleh badan.

Rujuk pyramid makanan di bawah untuk mengetahui jumlah nutrisi yg diperlukan.

Photobucket



  • Sodium(garam) yg tinggi


Berdasarkan Saranan Pengambilan Sodium Amerika Syarikat ,jumlah sodium untuk org dewasa dan kanak-kanak 4 tahun ke atas ialah 2,400mg/hari.Terdapat beberapa jenama melebihi 3,000 mg sodium per paket.

Sodium jika diambil secara berlebihan dan berterusan akan mengundang penyakit tekanan darah tinggi,masalah pada jantung dan kerosakan pada ginjal. Di dalam badan,sodium diproses di dalam ginjal. Walaubagaimanapun,apabila pengambilan sodium tinggi,ginjal tidak dapat memproses kesemua sodium.Disebabkan sodium menahan air,isipadu darah di dalam badan meningkat menyebabkan jantung terpaksa bekerja keras untuk mengepam darah.



Tambahan :

  • Monosodium Glutamate (MSG)

Sebungkus mee biasanya disertakan sepeket kecil perisa tambahan seperti perisa tomyam,kari,atau sup.Perisa tambahan ini mengandungi  Monosodium Glutamate(MSG) iaitu bahan kimia yg digunakan sebagai penambah rasa manis,masin,pahit atau masam.

Berdasarkan United States Food and Drug Administration (FDA),MSG adalah selamat jika diambil secara sederhana.Namun ,jika berlebihan boleh menyebabkan “Simptom MSG kompleks” dan memburukkan lagi simptom asma.Simptom MSG kompleks adalah seperti pening,berpeluh,muka menjadi merah(flushing),sakit dada,lemah badan,tekanan pada muka dan kebas pada muka ,leher dan tempat2 lain.Namun begitu,researcher belum menjumpai bukti kaitan antara MSG dan simptom ini.

  • Wax(lilin)

Ada satu fakta yg mungkin kita tidak tahu,mee segera tersebut biasanya disalut dgn lilin.Fungsi lilin ini adalah untuk mengelakkan mee tersebut dari melekat.Lilin ini mengambil masa 4 hingga 5 hari utk dinyahkan/dibuang dari badan.Oleh itu,cara yg terbaik utk menyediakan mee tersebut ialah dengan:-

1.       Rebus mee di dalam air

2.       Setelah msk, buang air tadi kerana telah bercampur dgn lilin(wax)

3.       Rebus sekali lagi dgn air yg lain sehingga mendidih.Ketika ia benar panas,anda bole mencampurkannya dgn ramuan  yg anda inginkan.

  • Dioxin dan Bahan seperti Hormon

Baru-baru ini timbul kontroversi mengatakan mee segera mengandungi dioxin dan bahan seperti hormone apabila diestrak dari pembungkus dan gam yg digunakan.Apabila air panas ditambah,ini mungkin menyebabkan bahan bahaya ini bercampur dgn kuah mee segera.

*Dioxin ialah kumpulan bahan pencemar terhasil daripada racun rumput,ubat pembasmi kuman dan ejen2 lain



Cadangan:

1. Kurangkan pengambilan mee segera jika ia menjadi makanan rutin anda,cuba jarakkan 4-5 hari.

2. Masaklah dgn cara yg betul seperti yg dinyatakan di atas.

3. Tambahkan sayur-sayuran ,daging,ayam,ikan atau telur.Ini penting supaya diet seimbang dapat dicapai.

4. Rajinkan diri untuk memasak makanan yg lebih berkhasiat
Haa, itu dia.. :)
TOODLES,
MyEm0.Com

Suka Entry Saya? Follow Jelah!

♥Jum Melukis♥

Copyright@Semua Entry Kat Atas Ni Hak Milik NurulWahida