}
Selamat Datang Ke Blog Saya! Dah masuk tu, follow je la, ok? XD

♥Recent Posts♥

Sunday, 15 January 2012

Resepi : Black Pepper Steak

Cara Membuat Black Pepper Steak:

Bahan-bahan ( 1 orang )
·         1 keping daging kambing
·         2 ulas bawang putih - ditumbuk
·         serbuk lada hitam
·         3 s/b sos cili
·         2 s/b sos tomato
·         sedikit kicap
·         1 biji kentang sederhana besar
·         1 s/k mentega/marjerin
·         5 s/b susu segar
Cara-cara
1.    peram daging dengan bawang putih dan serbuk lada hitam. paling kurang 30 min.
2.    masukkan dlm kuali dan tutup. masak hingga daging lembut.
3.    
 ketepikan daging yang dah siap. lapkan kesan minyak dalam kuali.

4.    [untuk sos] masukkan sos cili, sos tomato, sedikit kicap dan serbuk lada hitam dalam kuali tadi. kacau sedikit dan tutup api. (kalau nak cair tambah air pun boleh)

5.    [untuk mashed potato] kentang yang dah direbus lembut, dilenyekkan. masak dalam periuk bersama mentega dan susu. (nak lembik lagi tambah susu pun takpe.)

6.    tuang sos atas daging dan letakkan mashed potato yang telah siap. sedap dimakan bersama dengan sayur rebus.

Suka Entry Saya? Follow Jelah!

0 000 bagi wahida coklat:

Post a Comment

-Hai, bloggers!
-Sila tinggalkan komen anda..
-Jangan lupa follow!

♥Jum Melukis♥

Copyright@Semua Entry Kat Atas Ni Hak Milik NurulWahida