Cara Membuat Puding Karamel:
Bahan-bahan ( saiz:16 cm )
· -400cc(400ml) susu segar/susu cair
· -5 sudu besar gula halus
· -3 biji telur- pada suhu bilik
· -2 biji telur kuning-pada suhu bilik
· -2-3 titik esen vanila
· [ KARaMEL ]
· -5 sudu besar gula
· - 2 sudu besar air
Cara-cara
1. -Sediakan karamel: Masukkan gula ke dalam periuk dengan 1 sudu besar air. Masak di atas api sederhana. Bila nampak sedikit perang, masukkan 1 sudu lagi air. Masaklah sehingga perang. Tuang ke dalam loyang. Ketepikan.
2. -Masukkan telur dan kuning telur ke dalam mangkuk. Sambil dikacau masukkan gula sedikit demi sedikit. Kacau dengan perlahan sehingga sebati. Jangan biarkan berbuih.
3. - Dalam periuk lain masukkan susu dan esen vanila. Panaskan sehingga 60 degree. Jangan sampai mendidih.
4. -Dengan susu yang masih panas lagi, masukkan sikit demi sedikit susu ke dalam telur tadi. Kacau sehingga sebati. Tuang ke dalam loyang yang ada karamel tadi.
5. -Tutupkan loyang dengan 2 lapis aluminium foil. Kukus dengan api sederhana selama 30 minit
6. -Atau boleh juga dibakar di dalam oven. Tapi perlulah diletakkkan air suam ke dalam dulang pembakar. -Bakar selama 40-45 minit pada suhu 150 degree.
7. -Bila dah masak. Jangan buka aluminium foil. Biarkan 5 minit. Kemudian bolehlah dibuka.
8. -Bila sejuk bolehlah disimpan dalam peti ais
0 000 bagi wahida coklat:
Post a Comment
-Hai, bloggers!
-Sila tinggalkan komen anda..
-Jangan lupa follow!